God ergonomi på arbeidsplassen kan redusere helseplager og sykefravær
- joe Fosdahl
- 8. mai
- 2 min lesing
Publisert: 08.05.2025 – Lesetid: 3 min
Mange virksomheter jobber ikke godt nok med det ergonomiske arbeidsmiljøet sitt. God ergonomi på jobb bidrar til trygge arbeidsforhold og færre arbeidsrelaterte helseplager.

EN ÅRSAK TIL SYKEFRAVÆR: Arbeidsrelaterte belastningsskader og muskel- og skjelettplager rammer mange arbeidstakere, og er en vanlig årsak til sykefravær og frafall fra arbeid.
– For å forebygge helseplager, sykdom og belastningsskader må både arbeidsgiver og arbeidstaker sørge for god ergonomi når de organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet. Arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette for god ergonomi på arbeidsplassen, og dette er et krav i regelverket, sier Gunn Robstad Andersen, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.
Muskel- og skjelettplager – en stor årsak til sykefravær
Arbeidstilsynets tilsyn viser at mange virksomheter ikke gir tilstrekkelig informasjon og opplæring til arbeidstakere som utfører ergonomisk belastende arbeid.I 2024 hadde over halvparten av de kontrollerte virksomhetene avvik knyttet til ergonomi og systematisk HMS-arbeid.
– Ergonomi er en investering i de ansatte, sier Robstad Andersen. Forebygging gir færre helseplager og mer bærekraftige arbeidsplasser.
Fem tips fra fysioterapeuten: Slik forebygger du muskel- og skjelettplager på jobb
Fysioterapeut og HMS-rådgiver ved Athena HMS og Kompetanse AS deler her fem enkle grep alle virksomheter kan begynne med – uansett bransje:
1. Veksle mellom stillingene
Å stå stille er like slitsomt som å sitte stille. Kroppen er laget for bevegelse.
👉 Tips: Oppfordre ansatte til å veksle mellom å sitte, stå og bevege seg i løpet av dagen. Hev-senk-bord og små gåturer er gull verdt.
2. Legg inn mikro-pauser
Små, regelmessige pauser gir stor effekt på sirkulasjon og muskelbelastning – og øker faktisk produktiviteten.
👉 Tips: Minne ansatte på å ta 30 sekunders pause hver halvtime. Rist løs på skuldrene, reis deg opp og strekk armene.
3. Tilpass arbeidsplassen individuelt
Alle kropper er forskjellige – derfor bør også kontorplasser og arbeidsstasjoner tilpasses individuelt.
👉 Tips: Sørg for riktig høyde på bord og stol, skjerm i øyehøyde og god støtte i korsryggen. La ansatte justere selv – og tilby veiledning ved behov.
4. Bruk hjelpemidler ved tunge løft
Tunge løft er blant de største kildene til akutte og langvarige skader. Likevel ser vi at mange løfter feil eller uten hjelpemidler.
👉 Tips: Ha tilgjengelig traller, løftebånd og annet utstyr. Og viktigst: Gi opplæring i riktig løfteteknikk.
5. Jobb variert og smart
Gjenta du samme bevegelse over lang tid, øker risikoen for belastningsskader. Det gjelder både på lager, i produksjon og i pleieyrker.
👉 Tips: Roter på oppgaver der det er mulig. La folk bruke ulike muskler gjennom dagen. Variasjon er forebygging i praksis.
Ergonomi handler om HMS – og om mennesker
– God ergonomi er ikke luksus. Det er lovpålagt, og en grunnleggende del av systematisk HMS-arbeid. Arbeidstakere som trives fysisk, yter bedre og er mindre borte fra jobb, sier fysioterapeuten vår.
Vi hjelper deg i gang!
Athena HMS og Kompetanse AS tilbyr:
✅ Ergonomivurderinger på arbeidsplassen
✅ Kurs og opplæring i riktig arbeidsteknikk
✅ Veiledning i risikovurdering og HMS-systemer
📞 Vil du vite mer om hvordan du kan forebygge belastningsskader i din virksomhet?
Kontakt oss i dag – vi hjelper deg med praktisk og målrettet HMS-arbeid.
Comentarios